Padel spelregels

De spelregels van padel zijn ontzettend simpel en makkelijk te leren. Wij hebben alle regels hieronder voor je uitgeschreven. Je gaat ze het makkelijkste begrijpen door ze in eerste instantie door te lezen, en ze vervolgens in de praktijk te brengen door een potje padel te spelen. Na een uurtje spelen ga je ze nooit meer vergeten!

Geen zin om de regels te lezen? Dan kan je ook alvast beginnen met het onderstaande filmpje. Daar legt de KNLTB (Officiele bond) je uitgebreid uit wat de spelregels zijn en hoe je het spelletje moet spelen.

Service

De service is een cruciaal onderdeel van het padelspel en kan een grote invloed hebben op het verloop van een wedstrijd. Het is belangrijk om de specifieke regels en technieken te begrijpen die van toepassing zijn op de padelservice. In dit gedeelte bespreken we de regels, het proces en enkele tips voor het uitvoeren van een effectieve padelservice.

Positie van de serverende speler

De serverende speler moet zich achter de servicelijn bevinden, die zich op 3 meter van het net bevindt en parallel loopt aan de achterste lijn. De speler moet met beide voeten binnen de grenzen van het eigen speelveld op de grond staan.

De servicebeweging

In tegenstelling tot tennis, waarbij de service overhands wordt geslagen, moet de padelservice onderhands worden uitgevoerd. De serverende speler moet de bal op heuphoogte of lager houden en de servicebeweging beginnen vanuit een stationaire positie. Het racket moet onder de bal worden gebracht, en de service moet met een opwaartse beweging worden uitgevoerd.

Het stuiten van de bal

Voordat de bal wordt geslagen, moet deze eerst op de grond stuiten. De bal moet in het eigen servicevak stuiten, dichtbij de servicelijn en binnen de zijlijnen. Het is belangrijk dat de bal slechts één keer stuitert voordat deze wordt geslagen.

Het raken van de bal

Na het stuiten van de bal moet de serverende speler de bal slaan terwijl deze zich nog steeds op heuphoogte of lager bevindt. De bal mag niet boven heuphoogte worden geslagen. Als de bal boven heuphoogte wordt geslagen, wordt de service als ongeldig beschouwd.

Het servicevak van de ontvanger

De geslagen bal moet over het net vliegen en landen in het diagonaal tegenoverliggende servicevak van de ontvanger. Als de bal in het correcte servicevak stuitert, is de service geldig. Als de bal buiten het servicevak stuitert, wordt de service als fout beschouwd. Raakt de bal bij het serveren na de eerste stuit het hekwerk, dan is dit ook een fout. Tijdens de rally mag de bal wel het hekwerk raken.

Twee pogingen

Elke serverende speler krijgt twee pogingen om een geldige service uit te voeren. Als de eerste poging ongeldig is, heeft de speler nog een kans om een correcte service te slaan. Als beide pogingen mislukken, wordt er een punt toegekend aan het andere team.

Wisselen van servicezijde

Bij padel wordt er na elke servicepoging van kant gewisseld. Het serverende team begint aan de rechterkant (even punten) en wisselt naar de linkerkant (oneven punten) na elke servicepoging.

Wisselen van serveerbeurt

Na elke voltooide game wisselen de teams van serveerbeurt. Dit betekent dat als het ene team in de vorige game geserveerd heeft, het andere team nu aan de beurt is om te serveren.

De spelregels tijdens een rally

Een rally is het opeenvolgende slaan van de bal tussen de twee teams tijdens een padelwedstrijd. Het begint zodra de service is ontvangen en gaat door totdat er een fout wordt gemaakt of een punt wordt gescoord. Tijdens een rally zijn er specifieke regels en richtlijnen waaraan spelers zich moeten houden. Hier zijn de belangrijkste spelregels die van toepassing zijn tijdens een padelrally:

Eén stuit op de grond

De bal mag slechts één keer op de grond stuiten voordat deze wordt teruggeslagen. Als een speler de bal niet slaat voordat deze een tweede keer stuitert, verliest het team dat de bal zou moeten slaan het punt.

Raken van de bal

Spelers mogen de bal maar één keer raken voordat deze naar de tegenstander wordt geslagen. Het dubbel raken van de bal, hetzij met het racket, hetzij met het lichaam, leidt tot een fout en het verlies van het punt.

Volgorde van de balstuit en het raken van de wanden

Na het stuiten op de grond mag de bal de wanden of het metalen hekwerk raken voordat deze wordt teruggeslagen. Echter, de bal mag niet eerst de wand of het hekwerk raken voordat deze op de grond stuitert. In het geval dat dit gebeurt, verliest het team dat de bal sloeg het punt.

Het speelveld

De bal moet binnen de speelveldgrenzen blijven tijdens de rally. Als de bal buiten de speelveldgrenzen wordt geslagen, verliest het team dat de bal sloeg het punt. Het is belangrijk op te merken dat de zij- en achterwanden onderdeel zijn van het speelveld. Het raken van deze wanden, na het stuiten van de bal op de grond, is toegestaan en een belangrijk tactisch element van padel.

Het net

Als de bal het net raakt tijdens een rally en toch in het speelveld van de tegenstander terechtkomt, gaat de rally gewoon door. Echter, als de bal in het net blijft hangen of terugkomt naar het speelveld van het team dat de bal sloeg, verliest dat team het punt.

Over het net slaan

Spelers mogen de bal niet raken voordat deze over het net is gekomen. Als een speler de bal raakt terwijl deze zich nog aan de kant van de tegenstander bevindt, wordt dit beschouwd als een fout en verliest het team het punt.

Fysiek contact met de wanden of het hekwerk

Spelers mogen tijdens een rally geen contact maken met de wanden of het hekwerk. Als een speler een van deze oppervlakken aanraakt terwijl hij probeert de bal te slaan, wordt dit beschouwd als een fout en verliest het team het punt.

Lichaamscontact met de bal

Als een speler de bal met een deel van zijn lichaam raakt, behalve met het racket, wordt dit beschouwd als een fout en verliest het team het punt. Dit geldt ook als de bal per ongeluk het lichaam van een speler raakt voordat het racket de bal raakt.

Terugslaan na het raken van de wanden of het hekwerk

Nadat de bal op de grond is gestuit en de wanden of het hekwerk heeft geraakt, mag de bal worden teruggeslagen voordat deze een tweede keer stuitert. Dit is een cruciale tactische vaardigheid in padel, omdat het gebruik van de wanden en het hekwerk kan helpen om de bal op een verrassende en effectieve manier terug te spelen.

Het beëindigen van een rally

Een rally eindigt wanneer een van de volgende situaties zich voordoet:

  • De bal stuitert twee keer op de grond in het speelveld van een team.
  • Een speler maakt een fout, zoals hierboven beschreven.
  • De bal wordt geslagen en landt buiten de speelveldgrenzen zonder eerst op de grond te stuiten.
  • De bal raakt een van de spelers, het racket, of de kleding voordat deze op de grond stuitert.

De puntentelling

De puntentelling bij padel is gebaseerd op het traditionele tennissysteem, maar met enkele aanpassingen om het spel vlotter en toegankelijker te maken. Hieronder vind je een gedetailleerde uitleg van de puntentelling bij padel en hoe deze van invloed is op het verloop van een wedstrijd.

Individuele punten

Bij padel wordt het volgende puntensysteem gehanteerd voor het bijhouden van individuele punten binnen een game:

  • Eerste punt: 15
  • Tweede punt: 30
  • Derde punt: 40
  • Vierde punt: game

Als beide teams 40 punten hebben, ontstaat er een deuce. Om een game te winnen, na een deuce, moest een team net als bij tennis twee opeenvolgende punten scoren (het zogenaamde ‘voordeel’ en vervolgens het winnende punt). Sinds 2020 is echter The Gold Point als nieuwe regel toegevoegd. Bij deuce speel je nog 1 punt, degene die dat punt wint pakt de game! Bepaal vooraf of je de oude regels of het gouden punt hanteert.

Games

Een set bij padel bestaat uit een reeks games. Om een set te winnen, moet een team minstens zes games winnen met een verschil van twee games ten opzichte van het andere team (bijvoorbeeld 6-4). Als de stand in een set 6-6 wordt, wordt er een tiebreak gespeeld om de winnaar van de set te bepalen.

Tiebreak

De tiebreak is een speciale game die wordt gespeeld om de winnaar van een gelijkspel (6-6) te bepalen. In een tiebreak worden de punten op een andere manier geteld: elk gewonnen punt is één punt waard. Het team dat als eerste 7 punten behaalt met een verschil van ten minste 2 punten, wint de tiebreak en daarmee de set. Als geen enkel team een voorsprong van 2 punten kan behalen, wordt de tiebreak voortgezet totdat dit verschil bereikt is.

Sets

Padelwedstrijden worden meestal gespeeld als best-of-three sets. Dit betekent dat het team dat als eerste twee sets wint, de wedstrijd wint. In sommige competities of toernooien kan een andere setindeling worden gehanteerd, zoals best-of-five sets.

Wisselen van speelhelft

Teams wisselen van speelhelft na elk oneven aantal gespeelde games (1, 3, 5, enz.). Tijdens de tiebreak wisselen de teams van speelhelft na elke zes gespeelde punten.

Officiële regelgeving omtrent rackets en ballen

Padelrackets en -ballen zijn cruciale onderdelen van het spel, en er zijn specifieke regels en voorschriften vastgesteld om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de normen die nodig zijn voor eerlijk en veilig spel. Deze regels zijn opgesteld door de International Padel Federation (FIP) en andere nationale padelorganisaties.

Padelrackets

  1. Materiaal: Padelrackets moeten gemaakt zijn van composietmaterialen, zoals koolstofvezel, glasvezel of grafiet. Houten rackets zijn niet toegestaan.
  2. Gaten: Padelrackets moeten geperforeerd zijn met gaten die gelijkmatig over het slagvlak verdeeld zijn. De gaten mogen een diameter hebben tussen 9 en 13 millimeter.
  3. Afmetingen: De maximale lengte van een padelracket is 455 millimeter, de maximale breedte is 260 millimeter, en de maximale dikte is 38 millimeter (inclusief het profiel).
  4. Gewicht: Er zijn geen specifieke gewichtsvereisten voor padelrackets, maar de meeste rackets wegen tussen de 350 en 400 gram.
  5. Vorm: Er zijn geen strikte vereisten voor de vorm van een padelracket, maar de meest gangbare vorm is een mix van een ronde en druppelvorm, met een breder slagvlak en een smal handvat.
  6. Handvat: Het handvat van een padelracket moet zijn voorzien van een polsbandje (ook wel “strap” genoemd) om te voorkomen dat het racket uit de hand van de speler glipt en letsel veroorzaakt.

Padelballen

  1. Type: Officiële padelballen moeten voldoen aan de specificaties die zijn vastgesteld door de FIP. Ze zijn vergelijkbaar met tennisballen, maar hebben een lagere interne druk, wat resulteert in een iets langzamere en meer controleerbare bal.
  2. Diameter: De diameter van een padelbal moet tussen de 6,35 en 6,77 centimeter (2,5 en 2,67 inch) liggen.
  3. Gewicht: Een padelbal moet een gewicht hebben tussen de 56 en 59,4 gram (1,98 en 2,1 ounce).
  4. Stuithoogte: Wanneer een padelbal van een hoogte van 2,54 meter (100 inch) wordt gedropt, moet deze stuiteren tussen 1,35 en 1,45 meter (53 en 57 inch).
  5. Druk: De interne druk van een padelbal moet liggen tussen 4,6 en 5,2 kilogram per vierkante centimeter (65,3 en 73,5 pond per vierkante inch).
  6. Kleur: Padelballen moeten geel of wit zijn om een goede zichtbaarheid te garanderen.

Officiële spelregels FIP

Padel valt onder gezag van de Nederlandse tennisbond (KNLTB). Zij hanteren de officiele spelregels van de International Padel Federation (FIP). Mocht je nog meer willen lezen en leren over die regels, dan kan je hier vinden: Spelregels FIP.

Wil je meer weten over padel en de geschiedenis van dit geweldige spelletje? Check dan onze complete gids met uitleg over padel.