Padel grips: hoe houd je een padel racket vast?

Een van de belangrijkste aspecten van padel is het correct vasthouden van het racket. Een goede grip zorgt voor betere controle, nauwkeurigheid en kracht bij het slaan van de bal. In dit artikel bespreken we de verschillende grips voor padel rackets, en hoe deze zich verhouden tot de grips bij tennis.

We hebben wel alvast een teaser voor je: Wil jij een goede padel speler worden? Lees dan niet verder dan de continental grip. That’s the only way to go.

Welke padel grips zijn er?

Continental grip

De Continental grip wordt bij tennis vooral gebruikt voor slagen als de volley en service. Bij padel is deze grip de standaard en wordt voor in principe alle slagen gebruikt, hij is vooral handig bij het uitvoeren van bandejas en viboras. Om deze grip te vinden, plaats je de knokkel van je wijsvinger en de hiel van je hand op de bovenste schuine kant van het racket. De Continental grip is een veelzijdige grip, maar kan in het begin minder comfortabel zijn voor beginners. Wil jij goed leren padellen? Ga voor niets anders dan deze grip.

Welke grips zijn er nog meer?

De basisgrip (Eastern grip)

De basisgrip, ook wel bekend als de Eastern grip, is de meest voorkomende grip bij padel beginners. Simpelweg omdat deze het makkelijkste is. Deze grip is vergelijkbaar met de Eastern grip bij tennis, en biedt een goede balans tussen controle en kracht. Om deze grip te vinden, plaats je de handpalm op de achterkant van het racket, waarbij de knokkels van de wijs- en middelvinger parallel lopen met de onderkant van het racket. Ga jij een keer voor de lol padellen, dan is deze grip prima en zal er voor zorgen dat je snel de ballen over het net krijgt. Toch raden wij aan om deze grip niet te gebruiken als je écht wil leren paddellen, probeer dan juist de continental onder de knie te krijgen!

Tweehandige backhand grip

Sommige padel spelers gebruiken een tweehandige backhand grip, vergelijkbaar met tennis. Dit geeft meer stabiliteit en controle bij het slaan van een backhand. Om deze grip te vinden, plaats je de dominante hand op het racket met de Eastern grip en de andere hand boven de dominante hand, ook in de Eastern grip. Ook deze grip is niet aan te raden als je echt goed wil leren padellen, ga voor de continental grip!

Probeer deze grips absoluut te vermijden, ongeacht het niveau

Als je eerder getennist hebt, dan ken jij van misschien nog wat andere grips. Op zich maakt het natuurlijk niet uit, zo lang het goed voor je werkt. Probeer ze wel te vermijden als jij een goede padelspeler wil worden.

Semi-Western grip

De Semi-Western grip is populair bij tennis, voornamelijk voor het slaan van topspin slagen. In padel is deze grip niet zo gebruikelijk, maar sommige spelers gebruiken het voor extra spin en controle. Om deze grip te vinden, plaats je de basis van je wijsvinger op de onderkant van het racket. Deze grip kan even wennen zijn, maar het biedt meer spin en precisie bij het slaan van de bal.

Western grip

De Western grip wordt vooral in tennis gebruikt voor het genereren van veel topspin. Bij padel is deze grip zelden gebruikt en niet aanbevolen vanwege de beperkte controle en onnatuurlijke polspositie. Om deze grip te vinden, plaats je de basis van je handpalm op de bovenkant van het racket.