De bajada is een aanvallende en effectieve padel slag die spelers helpt om hun tegenstanders onder druk te zetten en kansen te creëren. In dit artikel leer je wat de bajada is, hoe je een goede bajada slaat, waar je op moet letten bij het slaan van de bajada en veelvoorkomende fouten die je kunt vermijden.

Wat is de bajada?

De bajada, wat ‘afdaling’ of ‘daling’ betekent, is een aanvallende slag die gespeeld wordt van dichtbij de achterwand nadat de bal van die wand is teruggekaatst. De meeste bajadas worden geslagen op een hoogte boven het hoofd en lijken qua aard op een traditionele tennisservice. De bajada wordt geslagen met een neerwaartse beweging, waardoor de bal laag en snel over het net gaat. Deze speel je het liefst op de voeten van je tegenstanders zodat hij extra moeilijk te controleren is.

Hoe speel je een goede bajada?

 1. Kies je dominante slag: Hoewel het mogelijk is om de bajada met zowel de forehand als de backhand te spelen, is het beter om je meest dominante slag te gebruiken bij het leren van de bajada. Dit komt omdat je zowel kracht als controle nodig hebt om de bal snel te laten gaan en toch het net te passeren.
 2. Speel de bajada van achter de bal: Om een harde, aanvallende bajada te slaan, is het belangrijk dat je achter de bal staat op het moment van contact. Zo kun je de bal iets voor je slaan met je gewicht over je voorste voet.
 3. Gebruik voorwaartse momentum: Door deze krachtige houding te gebruiken tijdens het spelen van je bajada, zal je lichaam voorwaarts momentum hebben tijdens de follow-through na het spelen van de slag. Gebruik dit momentum om een paar stappen te nemen en terug te keren naar je startpositie voor het geval je tegenstanders de bal snel terug kunnen slaan.
 4. Verlaag risico door te spelen in het midden of met een open hoek: Wanneer je begint met het leren van de bajada, is het verstandig om de open hoek of het midden van het veld te gebruiken. Dit verlaagt het risico op fouten, vooral als je nog niet bekend bent met het spelen van bajadas met een gesloten hoek.

Waar moet je op letten bij het slaan van de bajada?

 1. Communiceer met je partner: Het is belangrijk om duidelijke communicatie te hebben tussen jou en je partner tijdens het spelen van de bajada. Terwijl je in positie komt om je bajada te spelen, moet je partner je informeren over de positie van je tegenstanders op het veld.
 2. Gebruik de bajada om je tegenstanders naar voren te lokken: Wanneer je tegenstanders merken dat je regelmatig de bajada gebruikt, zullen ze geneigd zijn om dichter bij het net te komen. Dit biedt een kans om een goed geplaatste lob te gebruiken om het gat achter je tegenstanders te benutten.

Veelgemaakte fouten bij het slaan van de bajada

 1. Te veel risico nemen: Bij het leren van de bajada kan het verleidelijk zijn om te proberen de bal met een gesloten hoek te slaan, zoals professionals op de World Padel Tour doen. Het is echter belangrijk om te beginnen met een open hoek of het midden van het veld om het risico op fouten te minimaliseren.
 2. Te laat reageren: Je slaat de bajada in principe altijd na een lob, ga niet rustig sjokken maar ren naar de achterwand en bereid je slag vast voor zodat je helemaal gereed staat om de bajada te lossen.
 3. Slechte timing: Om een effectieve bajada te slaan, is het cruciaal om de bal op het juiste moment te raken. Een veelgemaakte fout is te vroeg of te laat slaan, wat leidt tot een zwakke slag of een slag die het net niet haalt.
 4. Te weinig kracht en controle: Een goede bajada vereist zowel kracht als controle. Zorg ervoor dat je genoeg racketkop snelheid genereert en tegelijkertijd de bal goed raakt om de gewenste snelheid en richting te bereiken.
 5. Gebrek aan communicatie met je partner: Een succesvolle bajada hangt grotendeels af van de samenwerking tussen jou en je partner. Zorg ervoor dat je partner je informeert over de positie van je tegenstanders, zodat je de bajada strategisch kunt plaatsen.

Conclusie

De bajada is een effectieve en unieke slag in padel die je aan je arsenaal kunt toevoegen om je spel te verbeteren. Door te oefenen en rekening te houden met de hierboven genoemde tips en veelvoorkomende fouten, kun je je bajada-vaardigheden ontwikkelen en meer punten scoren tijdens je padelwedstrijden. Vergeet niet om altijd te communiceren met je partner en strategisch te denken bij het kiezen van de richting en het moment van je bajada.