Afmetingen padelbaan

Het aanleggen van een padelbaan vereist nauwkeurige kennis van de afmetingen en specificaties van alle onderdelen. In dit artikel bespreken we in detail de afmetingen van een padelbaan, het net, het glas en hekwerk, belijning, plafondhoogte, ondergrond, veiligheidszone, verlichting en de kosten van het aanleggen van een padelbaan. We zullen ook ingaan op de toegestane marges van afwijking, indien van toepassing.

Formaat en afmetingen van de baan

Een standaard padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed. Deze afmetingen zijn kleiner dan die van een tennisbaan, waardoor padelbanen vaak makkelijker te plaatsen zijn op beperkte ruimtes. De toegestane marge van afwijking voor de afmetingen van de baan is over het algemeen minimaal, met een maximale variatie van ongeveer 0,5% in lengte en breedte.

Afmetingen en hoogte van het net

Het net op een padelbaan bevindt zich in het midden van de baan en heeft een hoogte van 0,88 meter aan de zijkanten en 0,92 meter in het midden. Het net moet tussen de 9,5 en 10 meter breed zijn en gelijkmatig worden gespannen. De marge van afwijking voor de hoogte van het net is meestal binnen enkele centimeters.

Afmetingen en hoogte van het glas en hekwerk

De padelbaan is omsloten door glazen wanden en metalen hekwerk. De glazen wanden zijn meestal 3 meter hoog en bevinden zich aan beide uiteinden van de baan, met een lengte van minimaal 2 meter aan beide zijden van het speelveld. Het metalen hekwerk is minimaal 4 meter hoog en bevindt zich langs de zijkanten van de baan. De toegestane marge van afwijking voor de hoogte van het glas en hekwerk is meestal niet meer dan enkele centimeters.

Belijning

De belijning op een padelbaan is essentieel voor het definiëren van de speelruimte en het faciliteren van eerlijk spel. Hier zijn de vereiste afmetingen en specificaties van de belijning op een padelbaan:

 1. Middellijn: De middellijn verdeelt de baan in twee helften en loopt loodrecht op het net. De lijn strekt zich uit van de ene zijlijn naar de andere en heeft een breedte van 5 centimeter.
 2. Zijlijnen: De zijlijnen lopen parallel aan de lengte van de baan en markeren de grenzen van de speelruimte. Ze hebben een breedte van 5 centimeter en moeten duidelijk zichtbaar zijn.
 3. Baselijnen: De baselijnen lopen parallel aan het net en markeren de achterkant van de baan. Ze hebben een breedte van 5 centimeter.
 4. Servicelijnen: De servicelijnen bevinden zich op 3 meter van het net en lopen parallel aan het net. Ze verdelen elk speelveld in twee servicevakken (voor en achter). De servicelijnen hebben een breedte van 5 centimeter.
 5. Servicevakken: De servicevakken worden gevormd door de middellijn, zijlijnen, servicelijnen en het net. Ze zijn 3 meter diep en 5 meter breed. De lijnen die de servicevakken markeren, hebben een breedte van 5 centimeter.

Plafondhoogte

De aanbevolen plafondhoogte voor een overdekte padelbaan is minimaal 6 meter, hoewel een hoogte van 8 meter of meer de voorkeur heeft om ongehinderd spel te garanderen. De marge van afwijking voor de plafondhoogte is meestal binnen enkele centimeters, hoewel dit afhankelijk kan zijn van lokale bouwvoorschriften en beperkingen.

Specificaties en eigenschappen van de ondergrond

De ondergrond van een padelbaan speelt een cruciale rol in het spel. Kunstgras is de meest voorkomende keuze vanwege de goede balstuit en comfort voor de spelers. Andere opties zijn poreus beton of kunsthars. Het is belangrijk dat de ondergrond zorgt voor goede grip en voldoende demping om blessures te voorkomen. De toegestane marge van afwijking voor de dikte en textuur van de ondergrond kan variëren, maar over het algemeen moet deze consistent zijn om eerlijk spel te garanderen.

Afmetingen van de veiligheidszone en verlichting

De veiligheidszone rondom een padelbaan moet minimaal 2 meter breed zijn aan alle kanten om spelers voldoende ruimte te geven om te bewegen en ongelukken te voorkomen. In sommige gevallen kan een grotere veiligheidszone nodig zijn, afhankelijk van de locatie en het gebruik van de baan. Verlichting is een essentieel aspect van padelbanen, vooral voor avondspelers en in gebieden met beperkt daglicht. LED-verlichting is de meest populaire keuze vanwege de energie-efficiëntie en helderheid. De verlichting moet gelijkmatig worden verdeeld en voldoende licht bieden voor duidelijk zicht op de baan.

Kosten van het aanleggen van een padelbaan

De kosten van het aanleggen van een padelbaan variëren afhankelijk van de gekozen materialen, locatie, arbeidskosten en eventuele extra functies zoals verlichting en accessoires. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van €25.000 tot €60.000 voor een enkele baan. Dit omvat de voorbereiding van de grond, installatie van de ondergrond, bouw van de omsluitende wanden en hekwerk, en installatie van verlichting en accessoires.

Specifieke vereisten bij officiële wedstrijden en toernooien

Bij officiële wedstrijden en toernooien zijn er enkele specifieke vereisten voor padelbanen om te zorgen voor een uniforme speelomgeving en eerlijke competitie. Deze vereisten zijn meestal vastgesteld door nationale en internationale padelbonden, zoals de International Padel Federation (FIP) en nationale bonden. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen gewone padelbanen en banen voor officiële wedstrijden en toernooien:

 1. Nauwkeurige afmetingen: Bij officiële wedstrijden en toernooien wordt er meer nadruk gelegd op de nauwkeurigheid van de afmetingen van de baan, het net, de belijning en de omliggende faciliteiten. De marges van afwijking zijn kleiner, en de banen moeten voldoen aan de specificaties van de bonden.
 2. Ondergrond: De ondergrond van de padelbaan moet voldoen aan de vereisten voor grip, consistentie en schokabsorptie die door de organisaties zijn vastgesteld. Dit zorgt voor een veilige en comfortabele speelervaring voor de spelers.
 3. Verlichting: Bij officiële wedstrijden en toernooien zijn de verlichtingsvereisten meestal strenger. Er moet voldoende verlichting zijn om een gelijkmatige verdeling van het licht over het speeloppervlak te garanderen, zonder verblinding of schaduwen die het zicht van de spelers kunnen belemmeren.
 4. Veiligheidszone: De veiligheidszone rond de padelbaan moet groter zijn bij officiële wedstrijden en toernooien. Dit zorgt ervoor dat spelers voldoende ruimte hebben om te bewegen en voorkomt mogelijke ongelukken.
 5. Faciliteiten: Bij officiële wedstrijden en toernooien zijn er meestal extra faciliteiten aanwezig, zoals kleedkamers, douches, rustplaatsen en medische voorzieningen voor de spelers.
 6. Scheidsrechtersstoel: Bij officiële wedstrijden en toernooien kan een scheidsrechtersstoel vereist zijn om de scheidsrechter een beter zicht op het spel te bieden.
 7. Toegankelijkheid en zitplaatsen: Bij officiële wedstrijden en toernooien worden vaak extra zitplaatsen voor toeschouwers en toegankelijkheid voor mindervaliden voorzien.